top of page

Chakra Yoga: de stromende asana uitgelegd

Bijgewerkt op: 10 okt. 2021



Deze tweede chakra, een drietal vingers onder de navel, opent zich aan weerskanten van het lichaam.

De voorzijde onder de navel, de achterzijde ter hoogte van het heiligbeen.

Dit energiecentrum is verbonden met het element water en vibreert op de oranje kleur.


Deze chakra, ook wel Svadhisthana of het sacraal chakra genoemd. Svadhisthana wordt ook wel vertaald naar ‘eigen vreugde’. Het tweede chakra bevindt zich in de onderbuik, gelegen onder de navel. In dit chakra staat seksuele energie, emoties en het scheppend vermogen centraal. Je weet wat je wilt en je durft je emoties te uiten: “Ik voel”. Daarnaast is ook je intuïtie belangrijk. We kennen allemaal het ‘onderbuik gevoel’ en ‘je voelt aan je water’ dat iets niet goed zit. ‘Ik voel’ komt niet alleen tot uiting tijdens aanraking, maar gaat ook om emoties durven voelen en toelaten.  Op een rijtje hieronder meer kenmerken van het tweede chakra:

Heiligbeen chakra: Lichamelijke kenmerken:

– Nieren – Blaas – Geslachtsorgaan – Bekken – Heupen – Heiligbeen – Bloedsomloop

Heiligbeen chakra: emotionele kenmerken:

– Seksualiteit – Creativiteit – Verbinding – Onderbuikgevoel – Emoties – Vrouwelijkheid – Voortplanting Het tweede chakra heeft als element water. Het element water is weer te herleiden naar de bovengenoemde kenmerken. Het element staat eigenlijk symbool voor onze lichaamssappen. De energievorm van het tweede chakra is vloeibaar. Waar het eerste chakra de basis legt, de fundering voor het bestaan, vult het tweede chakra dit aan. Alles wat vloeibaar is zorgt voor beweging, en beweging brengt verandering met zich mee. Verandering is noodzakelijk voor bewustzijn en groei. Dit chakra wordt ook wel ‘de zetel van leven’ genoemd. Het basisrecht van het tweede chakra is voelen en genieten. Wanneer dit chakra uit balans is kan het tot uiting komen in schuldgevoelens of emotionele uitspattingen (tranen). Lichamelijk kun je last krijgen van pijn in de onderrug of last van menstruatieklachten en problemen met de baarmoeder.

Het heiligbeen chakra te stimuleren, hoe kun je dat doen?


1. Heiligbeen chakra stimuleren door emoties te accepteren zonder deze te overdrijven.

Laat gevoelens toe, deze mogen er zijn zonder erin te verdrinken. Een mooie vraag om jezelf te stellen en eens op te schrijven: Mogen jouw gevoelens er zijn en hoe komen deze tot uiting?

2. Heiligbeen chakra stimuleren door voldoende te drinken

De algemene richtlijn is 1,5 tot 2 liter ‘water’ per dag te drinken. Kruidenthee en water zijn het meest reinigend voor je lichaam, maar je kunt ook sapjes of koffie meetellen om tot de aanbevolen hoeveelheid vocht te komen. Yogi Tea vind ik zelf een hele lekkere kruidenthee en in het bijzonder de smaak Detox, heb het gevoel dat dit direct reinigend werkt.

3. Heiligbeen chakra stimuleren door geleide fantasie

Vanuit een ontspannen houding kun je fantasiebeelden oproepen die je meenemen naar een bepaalde ervaring. Deze meditatie techniek richt zich op jouw ‘seksuele’ groei van je kinderjaren tot nu. Dat begon vroeger op de basisschool misschien al toen je als kind iemand leuk vond, zijn/of haar handje vast wilde houden. Je gevoelens op de middelbare school, zijn al jouw liefdes beantwoord? Mocht het er zijn of hield je het tegen? Merkte je veranderingen op aan je lichaam, en hoe ging je daarmee om? Herinner je je misschien je eerste keer seks of je eerste echte verliefdheid? Werd je lust bevredigd, of zit je nog met vragen? Beleef je plezier aan liefde en seks, hoe is dat veranderd in de twintiger jaren, en hoe is dat nu?

Deze oefening maakt je bewust van je seksuele gevoelens van vroeger tot nu. Er kunnen misschien vervelende herinneringen naar boven komen, of juist hele mooie. Het zal je helpen om ervaringen bewust te maken.


4. Heiligbeen chakra stimuleren door op date met jezelf te gaan

Geef jezelf wat aandacht. Jij verdiend aandacht, hoe en met wie? Met jezelf. Ga eens alleen op pad en kijk wat het je oplevert.

Alles wat met water te maken heeft is goed voor het tweede chakra. Zwemmen of naar de sauna gaan zijn daarnaast ook nog leuke en ontspannende activiteiten.

Hier een aantal asana's die van nut zouden kunnen zijn:


Balasana of de kindhouding, je gaat hierbij je bovenlichaam helemaal samendrukken tegen je bovenbenen en voelt heel goed hoe je schaamstreek hier ingedrukt wordt.

Als je dan heel bewust naar dit gebied gaat, stel je dan voor in gedachten dat er een oranje gloed daar groter en warmer wordt. Adem gewoon rustig in en uit door de neus.





Sethu Bandasana oftewel de brug houding in al haar variaties, je gaat hierbij actief je zitvlakde hoogte in brengen en je knieën zo ver mogelijk naar de muur sturen, je schouders duw je in de mat en zo kun je moeiteloos een tijdje je romp naar de hemel laten richten, altijd goed blijven doorademen.

Je voelt nu heel duidemlijk de druk op je zitvlak en heiligbeen en doe dezelfde visualisatie als met de voorgaande asana. Deze kun je zelfs doen wanneer je zwanger bent (eens over de 3 maanden, he?)



Wil je meer weten over yoga en de chakra's?


Schrijf je dan in voor een volgende yogasessie: https://www.gennesareth.be/yogaenmeditatie


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page