top of page

Wanneer boek je nu een zorgmassage en wat is het verschil met een gewone massage?

Bijgewerkt op: 17 okt. 2019

Ben je getroffen door een chronische ziekte en weet je zelf niet goed of je überhaupt nog gemasseerd mag worden?

Dan is een zorgmassage de meest aangepaste en veilige massage die u kunt nemen.


Een zorgmassage verhoogt het welzijn,vermindert klachten zoals pijn, slaapproblemen, angst en depressie.



Deze massage is ontwikkeld voor kankerpatiënten, maar ook mensen met een andere ziektes kunnen baat hebben bij deze aanvullende therapie.  

Ook als u zelf echt niet ziek bent maar gewoon heel graag een hele zachte massage wenst, is de zorgsmassage iets voor u.



Tal van wellnessbehandelingen worden vaker opgezocht in onze drukke en jachtige samenleving , maar wanneer men kanker krijgt, is deze verwennerij echter niet meer zo vanzelfsprekend.


Vele masseurs en schoonheidsspecialisten weigeren dan een massage te geven omdat ze hebben geleerd dat kanker een contra indicatie is om massages toe te passen.


En dit is ook deels terecht, want bij de klassiek massage opleidingen leert men niet hoe te gaan met de mogelijke gezondheidsrisico’s die de ziekte en behandelingen met zich meebrengen.



De masseur moet leren om de nodige aanpassingen aan te wenden bij kankerpatiënten. Zelfs na een goed herstel van de ziekte kunnen aanpassingen levenslang noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld door het risico op lymfeoedeem, aanslepende vermoeidheid, enz.


Daarom organiseert VZW Zorgmassage verschillende opleidingen voor professionelen zodat deze iedereen recht heeft op een ontspanningsmmoment zonder zorgen.


Massage bij kanker oftewel aanrakingstherapie is een relatief nieuwe vorm van complementaire welzijnszorg in Vlaanderen.

Deze therapie biedt tal mogelijke gezondheidsvoordelen:


- verminderen van angst, vermoeidheid, depressie, misselijkheid en zelfs pijn

- opnieuw een positieve relatie opbouwen met het door ziekte getroffen lichaam


Dit zijn geen algemene voordelen, elke kankerpatiënt is trouwens uniek dus hoe een menselijk lichaam reageert, is nog steeds niet volledig verklaard.

Net zoals dokters moeilijk kunnen voorspellen wie welke bijwerkingen zal krijgen bij een behandeling tegen kanker.



Kortom, massage (bij kanker) is een aangename vorm van ontspanning. Een ideale afleiding om de zorgen even los te laten, een gevoel van diepe, innerlijke rust.


Bijkomende mogelijke gezondheidsvoordelen zijn mooi meegenomen. Meer achtergrondinformatie vind je hier.

Enkele vragen?


Waarom de noodzaak van een aangepast massage?

 

 “Waarom kan ik niet terecht voor een massage bij mijn vaste masseur of schoonheidsspecialist?” vraagt een kankerpatiënt. Hoewel de risico’s relatief klein zijn, kunnen ze ongewild mogelijke ‘fouten’ maken.

Bijvoorbeeld door een verkeerde keuze van massageproducten. Bij de behandeling van kanker zijn huidproblemen een vaak voorkomende bijwerking. Dit vraagt enerzijds aangepaste producten om bijvoorbeeld allergische reacties te voorkomen, anderzijds kunnen extra hygiënische maatregelen noodzakelijk zijn.

Ons doel is om gezondheidsklachten te verminderen en elk mogelijk risico op klachten uit te sluiten. Zowel voor de patiënt als voor de masseur is het belangrijk om een veilig kader te scheppen waarin de massage kan plaats vinden. Deze veiligheid kan worden bewerkstelligd door goed opgeleide masseurs te voorzien. Daarom is een specialisatieopleiding noodzakelijk.


Waarom een zachte massage?

Een massage bij kanker is meestal ‘zachter’ dan een gewone massage. Dit betekent echter niet dat er geen diepgaand contact mogelijk is. Dit vraagt eventueel een andere manier van masseren voor de masseur. Een massage bij kanker moet zeker geen zacht ‘gekietel’ of ‘gefriemel’ betekenen.

De massagedruk moet echter vaak worden aangepast om gezondheidsklachten te verbeteren en zeker niet te verergeren.  Een massage is -hoe aangenaam het ook op dat moment kan aanvoelen- een belasting voor het lichaam.

Meerdere patiënten hebben na een zware massage een griepachtig gevoel van uitputting, zware vermoeidheid, etc. Dit kan niet de bedoeling als men de gezondheid van de (ex) kankerpatiënten wil verbeteren.




Kan een masseur mijn lymfeoedeem behandelen?


Neen, enkel kinesisten zijn bevoegd om manuele lymfedrainage uit te voeren bij lymfeoedeem.

Bovendien krijg je terugbetaling via de ziekenfondsen van deze kiné-behandelingen. Zij hebben een uitgebreide medische achtergrond die noodzakelijk is om deze therapie toe te passen.

Een masseur die manuele lymfedrainage heeft aangeleerd, mag enkel om ‘cosmetische’ redenen deze massagetechnieken uitvoeren. Ze mogen dus zeker geen lymfeoedeem zelf behandelen. Zowel de masseur als de patiënt moeten deze regelgeving respecteren.


Heeft u nog vragen in verband met zorgmassage, aarzel dan niet en neem contact met ons op.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page