top of page

Chakra Yoga: verbindende Vishuddhi, centrum van communicatie

Bijgewerkt op: 10 okt. 2021Communicatie en voor jezelf op komen Je vijfde chakra, je keelchakra is verantwoordelijk voor je hele aura, alsmede voor je bewustzijn, je persoonlijkheid, je ademhaling, stofwisseling, je schildklier, je stem én verantwoordelijk voor je Geestelijk Bewustzijn en Bovennatuurlijke Gaven! Je keelchakra heeft te maken met het op je nemen van verantwoordelijkheden voor je persoonlijke behoeften.

Deze chakra functioneert pas goed als je eveneens de verantwoordelijkheid op je neemt voor je daden of wat je veroorzaakt. Je komt op voor jezelf en je weet je goed te handhaven in de maatschappij. In deze chakra zit echter ook je faalangst. De angst die je weerhoudt om kansen te benutten en een leven te scheppen dat je graag wilt.

Dit kan nu vooral een rol spelen sinds de Covid-19 lockdown!


De onderste vier chakra’s behoren bij het stoffelijke deel van de aura.

Ze regelen allerlei organische functies in ons lichaam. De drie bovenste chakra’s werken nauw samen met elkaar en hebben met onze geestelijke aspecten te maken. Je keelchakra, je vijfde chakra, wordt ook wel keelchakra of strottenhoofd chakra genoemd, en heeft alles te maken met communicatie. Deze chakra is gelegen achter de adamsappel en is nauw verbonden met de schildklier en stofwisseling. Het element ether hoort hierbij, de draaggolf voor de vier onderste elementen ofwel de katalysator ervan. De kleur helderblauw hoort er bij.

Wat doet je keelchakra?

Deze chakra regelt je stem, je stembanden en de geluiden die je maakt. Het zintuig wat er bijhoort is het gehoor. Van mensen die (tijdelijk) wat slechter gaan horen, is de keelchakra uit balans. Het is eveneens de chakra van je innerlijke oor, je intuïtie! De daadwerkelijke ontwikkeling van deze chakra, tenminste dat deze tot volle ontwikkeling kan komen, is zo rond de 40 jaar. En vandaar dat men zegt: ‘Life begins at 40.’

Het is de leeftijd dat je min of meer je leven kunt overzien en dat je verantwoordelijkheden durft te nemen.Wanneer je keelchakra in onbalans is, dan heb je angst om je te uiten. Of angst om te luisteren naar je innerlijke stem: je intuïtie. Of juist geldingsdrang. In deze chakra zit ook je angst om bijvoorbeeld afgewezen te worden. Mensen die angstig, onzeker zijn, kunnen gaan stotteren, hakkelen, kuchen enz. voor ze iets gaan zeggen. Maar ook als ze iets zeggen waarbij ze voor zichzelf moeten opkomen.


De keelchakra heeft onder andere te maken met je stem en ademhaling (in en uit = loslaten).

  • Een lage sympathieke stem heeft te maken met de 1e-wortelchakra.

  • Bij een zwoele, rijpe, sexy stem is de tweede chakra in harmonie.

  • Een warme, hartstochtelijke stem komt vanuit de derde chakra – wilskracht, passie.

  • Een vriendelijk en sympathieke stem komt vanuit je hartchakra.

Wanneer de stem hoog en schril is, dan is de persoon niet goed geaard. Je mist de basis in je eerste chakra. Wanneer de stem donker en zwaar is, dan ben je té goed geaard. Dit laatste is wat anders dan een sympathieke zware stem, daarbij is de eerste chakra in balans. De warme evenwichtige stem vertelt dat de keelchakra ontwikkeld en in balans is. Een evenwichtige keelchakra zorgt ervoor dat je de kansen pakt die je worden geboden. Je durft je gevoelens te uiten en je wensen naar buiten te brengen.

Het is de chakra van horen en gehoord worden.

Heeft je kind of jijzelf vaak (of zelfs chronische) keelontsteking, dan heeft dat te maken met onbalans in de keelchakra. Het kind of jijzelf probeert het anderen naar de zin te maken. (Naar de mond praten!) Bijvoorbeeld bij autoritaire ouders of opvoeders. Of dat het kind vaak kritiek krijgt of neerbuigend met hem of haar wordt omgegaan. Ook kan het zijn dat er thuis vaak tegen elkaar wordt/werd geschreeuwd, of dat men heftig of driftig naar elkaar is. Daar hoef je dus als kind zelf niet aan hebben meegedaan. Het was niet prettig, zeker niet als je gevoelig bent.Wanneer ouders of opvoeders vaak geheimen voor je hadden, kan ook dat een keelchakra blokkade opwerpen. Bijvoorbeeld als de éne ouder zegt: ‘Vertel het niet tegen de andere ouder!’ Of dat je zelf geheimen had omdat je bang was voor straf. Onbalans in je keelchakra heeft te maken met je niet kunnen of mogen uitspreken. Hoe kun je zien dat de keelchakra uit balans is? Functioneert deze chakra niet goed dan speelt men de rol van alles en iedereen het slachtoffer te zijn. Men verwacht vijandigheid en is altijd op de hoede. Het gebrek aan zelfrespect wordt ook wel gecompenseerd door een bovenmatige trots of arrogantie. In deze chakra zit ook de angst om je te uiten en/of te vertrouwen op je innerlijke stem. Je kunt je snel afgewezen voelen.

En je kunt gebeurtenissen vanuit het verleden maar niet loslaten. Hierdoor stel je je afhankelijk op van anderen en/of van die bepaalde gebeurtenissen. Disharmonie, een blokkade in je keelchakra uit zich fysiek door problemen te hebben met je stembanden, stotteren, struma, nek- en schouderklachten, keel- en/of slokdarmproblemen, verkrampte kaken. Mensen die veel hebben moeten slikken – of nog steeds – en dan bedoel ik geestelijk slikken, daarbij kan het niet anders dan dat de keelchakra uit balans is. Is je keelchakra in disharmonie, dan kun je de neiging krijgen om anderen de schuld te geven als er iets fout gaat in je leven. En dat is jammer, want als er iets niet lukt of fout gaat ben jij toch de enige die dat kan veranderen. Wanneer iemand veelvuldig slikt, de keel schraapt of kucht kun je ervan uitgaan (als de persoon niet verkouden is) dat de keelchakra in disharmonie is. Echter ben je veel alleen, terwijl je van nature graag praat, dan gaat wat niet uitgesproken werd op een gegeven moment opgekropt in je keel zitten. Wanneer je dan je stem gaat gebruiken, zal je eerst moeten schrapen of iets wegslikken. Ken je iemand die zich als slachtoffer gedraagt? Masseer dan zijn of haar schouders . Of laat hem of haar keihard meezingen met een of ander leuk liedje. Dit leid af en zorgt voor een goede uiting van deze chakra.


Sommige mensen zijn in hun pubertijd puur gaan roken omdat ze zich niet konden of durfden uit te spreken. Als dit niet in de kindertijd wordt opgelost, zet het zich door als men volwassen is. Wanneer deze mensen dan als volwassene een tijd hun mond hebben dicht gehouden, bijvoorbeeld bij een lezing of vergadering. En ze hadden wat willen zeggen maar het toch maar niet gedaan, dan rennen ze als eerste naar buiten toe om een sigaret te roken. Hun keelchakra is op dat moment uit balans.

Hoe merk je dat je keelchakra in balans is?Indien je keelchakra in harmonie is, zie je causale verbanden. Causaal is: je ziet dat wanneer je iets doet welke gevolgen dat heeft. Daarom wordt deze chakra ook wel het causale bewustzijn genoemd. Je bent gewetensvol, sympathiek en je hebt een helikopter-view. Je kunt meerdere dingen tegelijkertijd zien, je ziet het verband van het ene met het andere. Je bent communicatief en expressief als je iets vertelt. Wanneer je praat, dan praat je vol vuur.

De keelchakra heeft ook te maken met verantwoordelijkheden op je nemen, ook voor je persoonlijke behoeften. Dus niet altijd voor een ander aan de gang zijn maar op tijd zeggen ‘stop, ik wil nu tijd voor mezelf’. Met een goede harmonische keelchakra kom je op voor je zelf en weet je je ontzettend goed te handhaven in de maatschappij.

Hoe krijg je je keelchakra in balans? Muziek die expressief, naar buiten gekeerd is, waarbij je uit volle borst keihard kunt meezingen, is fantastisch om deze chakra in balans te krijgen. Een goede gelegenheid daarvoor is thuis (zet een bordje: do not disturb, artist at work) zodat je niet gestoord word en zing uit volle borst mee.

In bijlage een mantra voorbeeld die je vrolijk stemt en niet moeilijk is omdat de tekst bijgeleverd is geworden.Ook verhalen vertellen helpt goed om deze chakra in harmonie te krijgen.

Heerlijk voor de kids en voor jezelf, heb je geen kids, lees dan hardop voor jezelf met de nodige intonatie, zo krijgt hetgeen je leest ook ineens meer diepgang.

Wanneer je iets doet, dat kan massage, neuriën of hard mee zingen zijn, dan help je je keelchakra om in balans te komen. Wat ook heel goed helpt is rustig gaan zitten of liggen en een paar minuten denken aan de kleur blauw, helder blauw en adem dat blauw dan in en uit.

Doe een schoudermassage

Leg de handen op de schouders van de persoon die je gaat masseren. De vingertoppen naar voren, de handpalm naar achteren. De handpalmen zijn dan gebogen en de knokkels van je vingers liggen in het midden van de schouders. Masseer eerst met je duimen. Duw de duimen naar beneden, dus niet omhoog, want het kan zijn dat de ander dan hoofdpijn krijgt. Daarna je vingers naar je handpalm toe trekken, terwijl je handen op de schouders blijven liggen. Wanneer de persoon een ernstige blokkade heeft op de keelchakra is dit ontzettend pijnlijk. Dus probeer eerst uit hoe strak je met je handpalmen mag kneden. Nooit zodanig masseren dat het erg pijn doet. Wanneer iemand aangeeft dat het pijn doet, doe het dan wat zachter. Deze massage net zo lang doen totdat je voelt dat de spanning min of meer weg is. Dan de persoon even helemaal tot aan het staartbeentje – langs de ruggenwervels – masseren en afstrijken! Een heerlijke massage voor jong tot oud! Ontzettend goed om regelmatig te doen, zeker één keer in de week. Wanneer de keelchakra uit balans is dan graag iedere dag.


Voor massage boek: https://widget.treatwell.be/salon/gezondheidscentrum-gennesareth/

Voor de Chakra Yoga: https://www.gennesareth.be/yogaenmeditatie


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page