top of page

Chakra Yoga: hartsopener Anahatha

Bijgewerkt op: 10 okt. 2021


Anahata Chakra – Hart Chakra

Anahata Chakra, Hart Chakra, is ,zoals de naam al aangeeft, gelegen in het hartgebied. De kleur is groen en het element is lucht.

Deze vierde chakra is de zetel van de balans in het lichaam, gekenmerkt door gevoelens van liefde, gehechtheid, compassie en vertrouwen. Wanneer Anahata Chakra uit balans is, kan een persoon moeite hebben met emotionele problemen zoals woede, gebrek aan vertrouwen, angst, jaloezie en humeurigheid. Door het harmoniseren van de chakra, zou je je meelevend, optimistisch, vriendelijk en gemotiveerd voelen. Begrip hebben voor jezelf en anderen en zorg dragen voor jezelf en anderen horen ook bij een in balans zijnde Hart Chakra.

Hartchakra kan in balans worden gebracht door het beoefenen van houdingen zoals de Brug Houding, de Vis Houding en de Krijger.Het vierde chakra in het Sanskriet Anahata genaamd wat betekend ‘ geluid dat gemaakt wordt zonder dat twee dingen elkaar raken’. Tevens heeft het de betekenis van onaantastbaar, zuiver en onkwetsbaar. Het is het eerste chakra dat los staat van de aarde. Het Perineum is aarde, Sacraal-chakra is water en Zonnevlecht is vuur, en hoewel vuur niet gebonden is aan de zwaartekracht van de aarde, is het wel gebonden aan zijn brandstof welk aards is. Met het Hart-chakra verlaten we de Fysieke chakra’s en komen aan bij onze emotionele chakra’s (Hart- en Keel-chakra).
In de Hindoeïstische Yogafilosofie zijn de bovenste chakra’s, Derde oog en Kruin-chakra, het belangrijkste omdat dit de Spirituele chakra’s zijn die ons in staat stellen contact te maken met onze Boeddha-natuur of Rama. Dit levert ons inzichten op die tot spirituele groei leiden en daarmee ons een betere incarnatie verzekeren.

Swami Vivekananda was de eerste die de Bhakti-Yoga in het Westen introduceerde en daarmee ook de gedachte dat het Hart-chakra als centrum en middelpunt van ons chakrastelsel de belangrijkste chakra is.

Het Hart-chakra staat namelijk voor Liefde,


Medemenselijkheid, naastenliefde, Begrip, Saamhorigheid ofwel; Mededogen. Als je vanuit Mededogen kunt handelen naar jezelf en de wereld, dan móeten de andere chakra’s wel in orde zijn. In die zin is het Hart-chakra ons belangrijkste chakra namelijk, Mededogen is het enige wat je nodig hebt om zuiver te worden en te zijn.
Verwelkom pure (zelf)liefde en oprechte verbinding


De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt. Deze balans is van invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen,meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


Blokkades opsporen


In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continu waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen, ofwel je aura


Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functies goed te kunnen blijven vervullen, is het raadzaam om regelmatig aandacht aan je chakra’s te geven. Zo spoor je op tijd blokkades op en voorkom je dat ze je gezondheid gaan beïnvloeden. Omdat het hartchakra de verbinding legt tussen de onderste en bovenste energiecentra, kan zorg voor dit chakra bovendien de balans in al je andere chakra’s bevorderen.


Helende stenen voor je hart


De stenen van Anahata schenken ons hun energie in belangrijke mate om ons hart open te kunnen stellen. Als we in staat zijn om dit te doen, worden we toegankelijker voor het verkrijgen én het geven van liefde. Kunziet heeft een bijna niet te benoemen lichteffect in zich dat associaties oproept met tedere, fluweelachtige, transparante rozenblaadjes. Gevoelsmatig kun je bij het vasthouden ervan een zekere ontroering voelen opkomen. Als je liefde zou kunnen verstillen dan zou ze eruitzien als Kunziet. Een esoterische sfeer bij uitstek. Kunziet hoort bij het hart. Als we onze liefde willen geleiden en stimuleren, met een open lijntje naar de kosmos, dan heeft deze steen daar de juiste frequentie voor.Een ware helper is ook Malachiet. De prachtige groene, dooraderde kleur kenmerkt haar verbondenheid met de aarde. Symbool voor stevigheid en soliditeit. Malachiet helpt om ons emotionele evenwicht te hervinden. Juist die knooppunten die zich in die omstandigheid bij het hartchakra kunnen voordoen, kunnen we met behulp van Malachiet ontwarren. En als dat gebeurt, maken we ruim baan voor een soepele energiedoorstroming. Malachiet kan zo de voorwaarden scheppen om je balans tussen lichaam en ziel te hervinden. Dit evenwicht bevordert ontspanning en vanuit ontspanning krijg je weer rust.Roze Kwarts is de steen die ons hart kan openstellen voor schoonheid, niet alleen het mooie van materie, maar ook de schoonheid van het goede. Zoals het overwelmende gevoel van liefdevolle geborgenheid. Of het hartverwarmende gevoel na een goede daad, gedaan vanuit pure onbaatzuchtigheid. Met Roze Kwarts krijg je de stimulans dat weer te ervaren. Roze Kwarts ontsluit het goed in je; je innerlijke rijkdom die je vaak nog te weinig hebt ontdekt. De stenen van Anahata helpen je stuk voor stuk om via je hartchakra de weg te plaveien voor meer groei in je spiritualiteit.
Elke maand (in normale omstandigheden is er de chakra yogales waarbij alle Chakra's één voor één geopend, gezuiverd en weer opgevuld worden met hun respectievelijke kleur.

Vanuit de 7 hoofdchakr's is het hart ons centrale gebied, vebinding tussen boven en beneden. De zetel van onze Ziel, die slechts gedeeltelijk in ons lichaam vertoef, kunnen we deze periode gebruiken om meer te mediteren, los te komen van ons lichaam, ons voertuig hier op aarde, om de verbinding te herstellen.


We are the Creators, focus on the Light and light will flourish, focus on the Dark and dark will flourish.

The only way to change the World, is to change our focus.


Sylvie🙏🏽37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page