top of page

De invloed van de atlas op de Nervus Vagus


Wat is een atlasbehandeling

Een dieptemassage met vibrerende massagestift thv. de spieren rondom de bovenste nekwervels.

Dit leidt tot structurele en functionele verbeteringen door versterking van het zelfgenezend vermogen.


Scheefstand hoofd


Bij zeer veel mensen staat het hoofd in min of meerdere mate asymmetrisch op de eerste halswervel. Veelal gaat dit terug op forse manipulaties bij de geboorte (zeker bij navel- streng om de hals, tang- of zuignapbevalling) of latere forse trauma’s (mechansich of psychisch), die een reflectoire spierverdedigingsreactie hebben uitgelokt in de bovenste nekspieren.

De tonus van deze spiergroep is op zijn beurt de referentie voor de ontwikkeling van derechtopstaande houding.

Naargelang de ernst van de scheefstand en de verergeringen door constitutie en trauma (hersenschudding, whiplash, maar ook oplopende psychische stress),leidt dit tot min of meer uitgesproken klachten.Dit is te begrijpen vanuit:

  1. de extra spierspanning die dan continu nodig is om het hoofd rechtop te houden.

  2. de verkleining van de opening tussen schedel en ruggenmergkanaal, die dan verantwoordelijk is voor een toegenomen druk op de hersenvliezen en de wervelslagaders, en een minder vlotte pulsatie van het ruggenmergvocht .


De atlas draagt niet alleen het hoofd

De atlas draagt niet alleen de schedel maar zorgt ook voor de ophanging, de balans en de tonus van de wervelkolom en van het gehele skelet. 


Een ontwrichte atlas is daardoor mee verantwoordelijk voor onbalans en compensaties in de lichaamshouding. Dit draagt dan weer bij aan symptomen zoals: hoofdpijn, migraine, nekpijn, stijve nek, rugpijn, spit, hernia, scoliose, geblokkeerde wervelkolomzenuwen, pijn in het heupgewricht, kniepijn, meniscus- problemen, beenlengteverschil door bekkenscheefstand, tot en met holvoeten en hamertenen.


De Collum Behandeling

Deze mechanisch ondersteunde methode verbetert de verhouding tussen de atlas en de schedel zonder manipulatie. De behandeling bestaat uit een specifieke, diepe mechanische massage van de bovenste nekspieren. Door deze prikkel gaan de sensoren van het autonome zenuwstelsel een nieuwe setting-point van spierspanning registreren, waardoor het schedel-atlasgewricht beter kan ontspannen. De atlas kan dan terug verschuiven/roteren naar zijn meest optimale positie.

De basisbehandeling bestaat meestal uit twee sessies met een zestal weken tussentijd. Doorgaans zijn de resultaten vrij duurzaam (weken tot maanden duidelijk beterschap). Soms is een herhalingsbehandeling op langere termijn (meerdere maanden) aangewezen .


Regeneratie

Na de atlasbehandeling reageert het lichaam in overeenstemming met de fysieke en psychische conditie van het individu. De mate waarin en de snelheid waarmee herstel plaatsvindt, zal daarom per individu verschillen. Gezondheidsklachten zullen bij de één relatief snel herstellen, waar het bij de ander meer tijd vraagt doordat er eerst meer herstelreacties plaatsvinden.

Na verloop van tijd wordt de algehele conditie beter en de immuniteit verstevigt. Ook de hormoonhuishouding en emoties komen meer in balans.

Veel mensen die de behandeling hebben ondergaan, melden dat ze veel meer vanzelfsprekend een rechte houding aannemen. Ze kunnen vaak ook beter omgaan met stress en beter richting geven aan het eigen leven. Men ervaart globaal gezien dus een gevoel van grotere alertheid, openheid en algehele balans.Zelfgenezend vermogen

Als de atlas zich in de optimale positie bevindt, kan het lichaam zowel puur mechanisch alsook psycho-emotioneel meer ontspannen en meer in evenwicht functioneren. De energiedoorstroming in de energetische banen en centra verbetert beduidend. Het lichaam geeft duidelijker zijn grenzen aan en neemt meer vanzelfsprekend de juiste houding aan. De algehele veerkracht en het zelfsturend vermogen nemen daardoor toe en je leert terug te ontspannen.


Reacties na de behandeling

In de weken na de behandeling kunnen ook lastige reacties worden ervaren. Deze reacties passen ook in het proces van zelfgenezing en zijn te vergelijken met tijdelijke verergering en die ook optreden bij een homeopathische, osteopathische of andere behandeling die gericht is op het versterken van het zelfgenezend vermogen.

Mogelijke lastige reacties die kunnen optreden zijn: (grote) vermoeidheid, spierpijnen in de nek, rug en lendenen door aanpassing van spieren, pezen en gewrichtsbanden. Ziektes die men eerder heeft doorgemaakt en die niet volledig zijn ‘uitgeziekt’, kunnen opnieuw kortstondig verschijnen om vervolgens weer te verdwijnen. Luister daarom goed naar uw lichaam. Merk de veranderingen op en ondersteun het proces van zelfgenezing door middel van massages, voldoende beweging, gezonde voeding, veel water te drinken. Cranio-sacraaltherapie, bloesemtherapieën e.a. behandelingen kunnnen ondersteunend werken bij het beheren van dit soort herstelreacties.


Preventie

Deze methode stelt het menselijk organisme in staat om zich te herstellen en te versterken. 

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page