top of page

Je ego als baas, zender en ontvangerMaak je een keuze – kies je – kies je bewust?

Je ego heeft een heel bijzondere eigenschap. Vandaar dat het heel boeiend is om daar even bij stil te blijven staan.

Als je denkt het altijd beter te weten en je er ook naar gedraagt, dan zegt men dat je een groot ego hebt.

Het gaat echter veel verder. Zonder je ego zou je informatie niet kunnen verwerken

en niet in actie komen.

Als je maag informatie geeft dat ze behoorlijk leeg is dan weet je ego

dat je honger hebt. Als je ego het hongergevoel opmerkt, kan het een beslissing nemen. Als je ego dan zegt: ‘Nee, nu moet ik eerst verder werken.’, dan zal je niet eten.

Als je ego daarentegen zegt: ‘Ik moet nu wel eten anders krijg ik een flauw gevoel en kan ik me niet meer concentreren,’ dan eet je wel.Je ego beslist dan wat, hoeveel, hoe snel, waar, … je eet. Je kan op heel veel verschillende manieren omgaan met een hongergevoel.

Waarop baseert je ego een beslissing?

Er is niets mis met je ego tenzij je ego overneemt van je bewustzijn. Wat bedoel ik daarmee?

Je ego kan de uitwendige omstandigheden interpreteren, zet de voor- en nadelen op een rijtje en gaat na welke de beste keuze is die je kan maken. Je ego maakt een keuze. Je stelt grenzen en zegt ‘nee’ als je vindt dat het moet. Je denkt alles onder controle te hebben.


Als puntje bij paaltje komt moet je continu bijsturen en ben je afhankelijk van alles rondom je. Je hebt honger en stapt een winkel binnen. Je ziet allerlei lekkernijen, zowel gezond als ongezond. Je denkt na hoeveel tijd je hebt om een maaltijd klaar te maken, wat je daarna nog moet doen, wie er mee eet, je gaat na hoeveel calorieën een snak heeft, kijkt naar de prijs, … J


Je hebt geen idee of het goed is voor je, maar je maakt er het beste van.

Zolang het maar je honger stilt.

Je kan ook in de winkel rondlopen en de groenten nemen die je gewend bent, de wekelijkse gewoonte van frietjes op die dag volhouden, recepten die je leerde van je moeder klaarmaken, dezelfde powerbar nemen, … .
Je ego ontvangt informatie uit programmatie van het verleden die in je onbewuste opgeslagen ligt. Of je voegt bestaande programma’s op een andere manier samen.

Je maakt niets. Je kiest. Aangezien je onbewuste een veel krachtigere computer is dan

je ego, neemt dat de overhand. Het voelt goed omdat het vertrouwd is. Dit is geen referentie of het goed is voor je.

In beide gevallen zal je lichaam al het voedsel verteren, ook dat wat niet goed voor je is. Maar dat komt met een prijs. Het kost je energie. Je hebt minder energie voor je dagelijkse handelingen wat leidt tot uitputting.


Trouwens, vanuit een vertrouwd verleden kan je geen nieuwe toekomst creëren.

Je blijft in hetzelfde straatje vastzitten.

Als je even de tijd neemt, kan je voorbij je programmatie gaan. Je ontdekt dat de wijsheid van je bewustzijn ongeschonden aanwezig in de ruimte van ontspanning. Het weet welke voeding juist en goed is.

Je ego ontvangt niet alleen de informatie dat je honger hebt. Er is veel meer

informatie en het heeft de vrije keuze wat je daarmee doet. In de winkel valt je oog op

groenten waar je niet aan gedacht had en die je misschien zelfs niet kent.
Je merkt een nieuw kookboek op. Je ontdekt nieuwe dranken. Dit voedsel geeft je energie en vind je lekker.

Je ego is de baas en heeft de eindbeslissing. Toch is het nodig dat de baas luistert naar de informatie die uit het bedrijf komt (jouw bewustzijn, jouw onbewuste, je lichaam, je

omgeving,…). Het is dan taak om terug te leren luisteren naar wat juist en zuiver is voor jou en wat niet… . Over het algemeen ben je dat niet meer gewoon.

Aangezien het voorbij je zintuigen gaat, kan je het niet met je zintuigen opvangen. Dus ook niet voelen. Het is een gewaarwording en een weten. Alles wat daarvan afwijkt uit gewoonte of overgeërfde patronen, kost je energie.

Je kan heel wat bereiken, maar je betaalt er een prijs voor. Het kost moeite en je geraakt uitgeput. Je hebt motivatie nodig en een uitwendige voldoening. Toch is jouw bewustzijn nu bereikbaar naast jouw programmatie.

Als je ego daarnaar luister, doe je de dingen die juist zijn voor jou en op de juiste manier. Dat is moeiteloos en geeft je energie.

Je merkt een innerlijke drive, bent geïnspireerd en onuitputtelijk.

Je ego weet niet wat voor jou optimaal is en zeker niet hoe dat uit te voeren.

Die informatie kan je alleen terugvinden in de ruimte van je ontspanning waar je bewustzijn is.Zodra je ego denkt het beter te weten, wijk je af van het meest optimale voor jou.

Zo is het de bedoeling dat je ego de optimale, zuivere wijsheid en kunde ontvangt van je bewustzijn en er ongeschonden een vorm aan geeft. Het heel bijzondere is dat je dan vrijheid ervaart.

Ik kan je helpen dat gewaar te worden door Moving Soul Massage. Tevens zijn er in Gentle Moving Meditation oefeningen om jouw bewustzijn terug te ontdekken.

Van zodra je jouw bewustzijn begint op te merken, kan je de richtlijnen opmerken die zich tonen in eenvoudige oefeningen. De stap naar bewust leven is dan niet meer groot.


https://youtu.be/XPCviMGjKDo


©Yves Verbeeck, maart 2022

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page