top of page
Foto van schrijverSylvie Brown

Het belang van de Nervus Vagus



Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat nu eigenlijk de Nervus Vagus is en wat deze eigenlijk doet.


De Nervus Vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat. De mens heeft een linker en een rechter Nervus Vagus, onder elk sleutelbeen. Ze geven allebei vooral informatie door in de richting van het lichaam naar de hersenen.

De Nervus Vagus begint in de hersenstam en innerveert het hoofd, de borst- en buikholte, waar hij zich als een plexus vertakt naar onze spijsverteringsorganen. Het is de grote zenuw van het parasympatisch zenuwstelsel, en heeft invloed op onze ademhaling, hartslag en spijsvertering.

80% van de zenuwvezels is sensorisch.


Ze geven de hersenen informatie over wat er zich allemaal in de organen afspeelt.

De Nervus Vagus bestuurt de stembanden en keelspieren, de sensibiliteit in keel en gehoorgang. Hij is belangrijk voor het vertragen van de hartslag, het verlagen van de bloeddruk en het bevorderen van de vertering.

Kortom, de Nervus Vagus is cruciaal voor onze gezondheid, een belangrijke sensorische zenuw van hart, longen en buikorganen.




Deze zenuw loopt langs de bloeddrukregelaar in de halsslagader, de longen en het hart, langs de luchtpijp en het strottenhoofd. Hij vormt een plexus op de slokdarm, waarvandaan de takken naar de maag lopen en zo verder naar de darmen.



Onderzoek is nog volop aan de gang maar men is er wel al in geslaagd om te aan te tonen dat er een razendsnelle verbinding bestaat, onder de vorm van snelle synapsen, contacten tussen zenuwcellen, waardoor onze buik en ons hoofd communiceren.


Hier worden waarschuwingssignalen zeer snel opgepikt.

Neurotransmitters zijn chemische stoffen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline, die in de hersenen de overdracht van signalen tussen zenuwcellen bewerkstelligen. Deze neurotransmitters worden in onze darmen aangemaakt zodat we goed kunnen functioneren. Neurotransmitters spelen een rol bij de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel, van zenuwcellen naar klieren, spieren, zintuigcellen en weer terug.

De Nervus Vagus stimuleert de spijsverteringsenzymen en laat onze hersenen weten wanneer we voldaan zijn. Wanneer er hierbij iets mis loopt, dan is er een groot risico dat we ziek worden.




Zo wordt het grootste deel van de dopamine in de darmen gemaakt, en komt men er nu achter dat de ziekte van Parkinson wel eens in de darmen zou kunnen ontstaan. Serotonine wordt omgevormd tot melatonine, onder andere dankzij de stof tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat we uit onze voeding moeten halen. Wanneer dit niet optimaal gebeurt, kunnen we slaapproblemen krijgen. Ook andere ziekten worden in verband gebracht met darmproblemen en ontstekingen in die regio, zoals de ziekte van Crohn, depressie of Alzheimer. Hierbij zal verder onderzoek nog meer duidelijkheid moeten brengen.


Onze darmen zorgen dus voor levensbelangrijke stoffen. Het spreekt dus vanzelf dat onze voeding daarbij een grote rol speelt. Wat we eten is van groot belang voor onze gezondheid, én dat is iets waar we zelf veel aan kunnen doen!


Wat kunnen we nog doen om de Nervus Vagus te stimuleren?

Vooral lichaam-geest stimulerende oefeningen die je ook veel plezier kunnen opleveren:

· Zingen.

Volgens onderzoek kun je door in je eentje of samen met anderen te zingen, je Nervus Vagus stimuleren. Als je samen zingt, zullen jullie ademhalingspatronen synchroniseren, en zo ook mogelijk jullie hartritme. Doe eens mee aan onze Mantracirkel en ontdek meteen het effect ervan.



· Meditatie.

Volgens een studie wordt het activiteitsniveau van je Nervus Vagus automatisch verhoogd tijdens meditatie. Bovendien ontdekten onderzoekers dat de Om-mantra het activiteitsniveau van de zenuw verhoogt en tegelijkertijd de activiteit van de amygdala vermindert. De amygdala is overigens het emotionele centrum van onze hersenen en speelt een grote rol in de ervaring van angstgevoelens. Ook regelmatig klankmeditaties bijwonen, kan heel stimulerend zijn om makkelijker in deze meditatieve toestand te geraken.



· Yoga.

Gematigde lichaamsbeweging in welke vorm dan ook kan deze zenuw stimuleren. Yoga verdient echter een beetje extra aandacht. Verschillende studies ondersteunen namelijk de aanname dat yoga het parasympathische zenuwstelsel stimuleert. Dit verbetert op zijn beurt de activiteit van de Nervus Vagus.

Zo vond een studie bijvoorbeeld ook dat yoga niet alleen dit effect had, maar ook dat het de uitscheiding van GABA verbeterde. Deze neurotransmitter speelt een grote rol bij het ontspannen.




· Acupunctuur. Dit verbetert de activiteit van de zenuw, en dan vooral acupunctuur rondom het oor.



· Reflexologie.



Volgens onderzoek heeft voetreflexologie een exciterende werking op de Nervus Vagus. Dit komt deels door het feit dat de stimulatie van deze zenuw de afscheiding van oxytocine veroorzaakt. Oxytocine is een hormoon dat ook wel het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd. Het bevordert namelijk de drang om relaties aan te gaan. Oxytocine wordt ook in verband gebracht met menselijke trekjes zoals loyaliteit, empathie, vertrouwen en dapperheid.


Hieronder een filmpje hoe je elke dag heel gemakkelijk zelf de Nervus Vagus kunt stimuleren.



Ik leg het ook nog eens uit in het Nederlands.


Activeer de Nervus Vagus:


  1. ga zitten op een stoel met een rechte rug voeten plat op de grond,, kin naar de borst, plaats je beide handen op de onderbuik naast elkaar nu zachtjes je buik bekloppen gedurende 30 keer zonder de buikspieren aan te spannen schouders zijn ontspannen.

  2. Na deze 30 keer, plaats je je rechterhand op de navel en de ander er vlak boven doe het zelfde als daarvoor, maar deze keer 50maal. Masseer je buik.

  3. Buig je armen en maak lichte vuisten, twist je lichaam van links naar rechts (zigzag beweging) en gebruik je armen om te vergemakkelijken. Ook 50 keer.

  4. Daarna beide handen boven elkaar op de navel waarbij de dominante hand de onderste is de andere hand plaats je er vlak boven en duw nu met je dominante duim in je navel en maak een pompbeweging op je buik, dit ook 30 keer. Tracht daarna met 2 duimen.

  5. Daarna plaats je wijsvinger en middelvinger van beide handen naast elkaar, naar onderen gericht tegen elkaar en duw deze samen in je navel en doe dit ook 30 keer.

  6. Rust uit, sluit je ogen en ontspan

  7. Doe dit zo vaak je kan, je zult versteld staan van de effecten.

als je voelt dat je het warm krijgt, tintelingen voelt in handen en voeten, slijm productie krijgt in je mond en keel ben je goed bezig dit activeert je hele systeem.


Succes!


Sylvie

277 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page