top of page

Door welke bril kijk je?
Je participeert in de realiteit.


Als 10 mensen naar een gebeurtenis kijken, dan heb je nadien 10 verschillende meningen. Je kent zeker de uitspraak: ‘Kijk door een roze bril naar het leven.’ Iedereen kijkt door zijn/haar unieke bril.


Maar hoe ziet jouw bril eruit?

En wat heeft dat voor gevolg?
Reeds duizenden jaren leeft het mensdom in de vecht/vlucht/verstijf reactie (=overleef-reactie). Waarschijnlijk is het 5000 jaar geleden begonnen toen er een groot tekort aan voeding was. Om letterlijk te overleven is het normaal dat je in deze reactie komt.

Je krijgt een boost aan energie waardoor je je krachtig en machtig voelt en gaat vechten voor de nodige voeding. Je aandacht is helemaal gericht op voeding vergaren en wat je hebt te verdedigen. Je werd als kind in deze manier van leven geboren. Je zag, voelde, merkte op en werd geleerd dat het normaal was.


Je nam dat onbewust op en zette die bril op.


Ook als de hongersnood voorbij was, bleef je rondlopen met dezelfde bril.

De omstandigheden veranderden, echter de manier waarop je daarnaar keek niet.

Je bleef enkel gericht op de verschillen, hoe de anderen een bedreiging zijn voor jou, je familie en je gemeenschap, hoe jij ‘juist’ was en de anderen ‘verkeerd’… .

Het gevoel van macht begon te overheersen. En zo installeerden er zich patronen en overtuigingen in jou en besefte je niet meer dat je een bril ophad.

Het bijzondere is dat je verslaafd geworden bent aan de stoffen die vrijkomen als je je machtig voelt waardoor je ernaar gaat verlangen.


Je creëerde mogelijkheden om je verslaving op een aanvaardbare manier te onderhouden zoals sportprestaties steeds verbeteren, concurrentie op het werk, vechten tegen ziekte, … . Zo blijf je in een spiraal die alleen maar erger wordt als je er niet bewust van bent.


Het is zelfs jouw comfortzone geworden!Onderzoek wijst uit dat de periode voor de hongersnood het mensdom in vrede leefde. In oude archeologische vondsten zijn geen muren rond de stad noch wapens te bespeuren.

De vecht/vlucht/verstijf reactie heeft zeker zijn waarde in levensbedreigende omstandigheden. Dat is echter maar een heel klein deel van de tijd het geval.

Van het moment die omstandigheden er niet meer zijn, keer je normaal terug naar de verteer/herstel/leef reactie.

Je zet een andere bril op.
Er komen heel veel stoffen vrij in je lichaam die je een subtiele energie geven om te verteren (letterlijk en figuurlijk), te herstellen van je wonden (lichamelijk, emotioneel en mentaal) en te leven.

Je blik verruimt waardoor je creatieve, intuïtieve oplossingen ziet.

Je beseft dat emoties zoals respect, vergeving, dankbaarheid, mededogen, steun, … veel aangenamer zijn en ervoor zorgen dat het mensdom meer kans heeft om te overleven.


Je kunt de schoonheid van de natuur bewonderen.Je lichaam en geest is even uitwendig voor je energie dan de omgeving rond je lichaam. Je bent voor het allergrootste deel energie die je lichaam en geest voedt. Het is als een spons die water opslorpt. Het water voedt de spons en heeft er daardoor effect op. Jouw energie draagt de informatie van zowel de overleef- als de leef- reactie in zich. Jouw oorspronkelijke, zuivere bewustzijn is nu als een onbezoedelde energie aanwezig in je lichaam net zoals de energie van macht, frustratie, … ja, tot haat.


Als je energie vergelijkt met kleuren, dan hebben ze allemaal hun specifieke kleur.

Als je die mengeling van kleuren bij elkaar brengt en goed roert, ziet het eruit als één kleur.

Dat is de kleur van de bril die je nu draagt.


Je ego heeft continu de vrije keuze door welke bril je kijkt.

Aangezien zowel het collectieve als individuele onbewuste heel sterk is en de overlevingsreactie veelal de aandacht opeist, is het niet zo evident om te kiezen.

Als je denkt over een keuze of je kiest vanuit emoties, zal je keuze altijd gebaseerd zijn op het gekende en vertrouwde verleden.
Het is bijna onmogelijk om in de fysieke realiteit het onderscheid op te merken tussen wat juist is voor jou en wat vertrouwd is.

Dan is het bijna onmogelijk om iets in je leven veranderen.

Het is uiterst belangrijk dat je ego eerst leert het onderscheid gewaar te worden tussen jouw bewustzijn, geblokkeerde energie en de energie van gewoontes/patronen/overtuigingen.


Jouw zuivere bewustzijn is alleen te vinden in de ruimte van je ontspanning en is altijd aanwezig als een subtiele, uiterst aangename gewaarwording.

Ook al is dit al van in het begin van de mensheid in ieder van ons aanwezig, toch voelt het onwennig en nieuw. Het lijkt zelf dat je uit je comfortzone stapt.


De realiteit is dat je er net terug instapt en de valse comfortzone van je patronen verlaat.

Het is jouw keuze om elke keer opnieuw de tijd te nemen en er een gewoonte van te maken om eerst de bril van jouw zuivere bewustzijn op te zetten alvorens je naar de realiteit kijkt.
Je ervaart veel energie, je lichaam is veerkrachtig en soepel, je voelt aangename emoties en ziet nieuwe, creatieve ideeën. Je participeert heel constructief in de omgeving waardoor dat iedereen mee geniet van jouw aanwezigheid.


Dit zorgt er mede voor dat de best passende opportuniteiten voor jou zichtbaar worden. Dit omzetten in gerichte actie is geen grote stap meer.


©Yves Verbeeck

April 2022

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page