top of page

De Chiron Core Wound, de psychoastrologie achter ons “mensenlijden”
Kiezen om ons bewustzijn te verdiepen is een kans om onze wonden van dichtbij te bekijken en hun verborgen schat te ontdekken. Wanneer we verbinding met onszelf kunnen voelen, wordt het geschenk ALTIJD op onwaarschijnlijke plaatsen gevonden: diep in de wond.

 

“Metafoor uit de Griekse Mythologie over Chiron”

 

Chiron staat bekend als de "gewonde genezer".

 

Wounded Healer is een metafoor die aanvankelijk door Carl Jung werd gebruikt om therapeuten te beschrijven die PRECIES therapeut willen worden vanwege een persoonlijke wond die ze voortdurend proberen - maar niet in staat zijn te genezen.

 

Deze niet-genezen wond trekt hen naar mensen die dezelfde wond delen.

 

Carl Jung (en later andere psychologen en wetenschappers) ontdekten echter ook dat we anderen niet echt kunnen helpen, tenzij we onze wond genezen. We zullen op zijn best meeleven met de gewonden.

 

We zullen op zijn best ruimte houden en anderen de kans geven om hun wond vanuit verschillende hoeken te onderzoeken.

 

Een gewonde genezer loopt echter ook het risico zijn persoonlijke verwondingsproces op anderen te projecteren en uiteindelijk slecht genezingsadvies te geven.

 

Tenzij we eerst onszelf genezen, weten we gewoon niet wat werkt en wat niet.

 

Je wilt zakelijk advies van mensen met een succesvol bedrijf, niet van mensen die graag willen helpen (maar geen ervaring hebben). Je wilt juridische hulp van advocaten die een track record hebben van winnende zaken (en niet alleen een passie voor het helpen van hun cliënten).

 

Je wilt voedingsadvies van mensen in goede gezondheid. En je wilt genezing van iemand die eerst zichzelf heeft genezen.

 

Terugkomend op Chiron. Chiron is niet 'slechts' een gewond wezen dat dingen probeert uit te zoeken.

 

Als we teruggaan naar de Griekse mythe, leren we dat Chiron een wijze centaur was die dingen HEEFT uitgedokterd, en de grootste leraar en genezer van zijn tijd werd.

 

In tegenstelling tot andere Centaurus, die ongetemde en herrieschoppers waren, was Chiron wijs en nuchter.

 

Chiron heeft zijn dierlijke natuur verzoend met zijn goddelijke natuur, het beste van deze twee werelden genomen en een holistische leraar en genezer geworden.

 

Chiron en holistische genezing

 

Hoe is dat gebeurt? Wat maakte Chiron anders?

 

Chiron werd half mens, half paard geboren. Zijn moeder walgt van zijn uiterlijk en laat hem bij de geboorte in de steek. Dit was de oerwond van Chiron - de wond van afwijzing.

 

Gelukkig adopteert Apollo (de Griekse tegenhanger van de zon) Chiron en leert hem 'Solar'-vaardigheden, zoals profetie en poëzie.

 

Dit, in combinatie met Chirons half-paard, ook wel een dierlijke en instinctieve aard genoemd, gaf Chiron een uniek voordeel en hielp hem een ​​vereerde en gerespecteerde leraar te worden.

 

Hij begreep zowel de werking van de natuur als de werking van het goddelijke, en werd een Holistische genezer.

 

BELANGRIJK: Als Chiron niet bij zijn geboorte in de steek was gelaten, zou hij niet door Apollo zijn geadopteerd en zou hij niet de kans hebben gehad om de kloof van de natuur naar de geest te overbruggen. Deze aanvankelijke verlating, deze eerste wond, was precies wat Chiron zo speciaal maakte.

 

Onze Chiron-wond is de "beginvoorwaarde" - wat we niet alleen moeten accepteren, maar ook moeten integreren en gebruiken als een katalysator voor groei.

 

Chironische genezing is niet alleen het proces van het vinden van verlichting van pijn - het is het proces van het verzoenen van wat anders onverenigbaar of onaanvaardbaar is in onszelf.

 

Wanneer we deze twee anders tegenstrijdige werelden overbruggen, 'genezen' we en ontdekken we onze unieke gave.

 

De Chiron-wond is die kwaliteit die je hebt die in eerste instantie als "onaanvaardbaar" wordt gezien omdat het vreemd, niet-gewoon of indruist tegen de sociale normen. Hoe kan een paard ook een man zijn? Hoe kan een man ook een paard zijn? Hoe kan een zwarte persoon een lichte huid hebben? Hoe kan een jongen zich als een meisje gedragen?

 

Maar het is juist deze verzoening van deze tegengestelde natuur die niet alleen onze wond 'geneest', maar ook ons ​​unieke voordeel, onze 'meerwaarde', ons grootste geschenk wordt.

 

 

- Bewust worden van wat pijn doet

 

 

Elke “crisis” zal het Chironic-proces dat we hebben beschreven, op gang brengen.

 

Tijdens dit bewustwordingsproces zijn het woorden, gedachten en herinneringen die onze oude wonden en pijn zullen veroorzaken.

 

Wanneer we dit proces toelaten herinneren we ons vaak een aantal pijnlijke dingen die iemand tegen ons heeft gezegd. Ouders of broers en zussen die ons pestten, leraren die ons zelfvertrouwen ondermijnden, collega's of leeftijdsgenoten die ons een vreemd of ontoereikend gevoel gaven.

 

Ons hiervan bewust zijn helpt ons te "zien" en te begrijpen wat anders moeilijk te bevatten is. Wanneer we ons veilig genoeg voelen , kunnen we eindelijk onze oer-Chiron-wond van ontoereikendheid erkennen.

 

Chiron Healing Benaderingen

 

Laten we zeggen dat je als kind stotterde en dat je collega's je pestten.

 

Wat doen we als deze pijnlijke herinneringen de kop opsteken? Meestal gebruiken we een van de volgende twee benaderingen:

 

1) de meest ineffectieve benadering: de herinnering is zo kwetsend, dat je hem afwijst en ervoor kiest om hem niet te verwerken. Je verdooft het, hetzij door aan iets anders te denken, hetzij door middelen te consumeren. Zelfs yoga en meditatie, die overigens uitstekende praktijken zijn, kunnen meer kwaad dan goed doen als ze worden gebruikt om onze wonden te verdoven.

 

2) minder ineffectief, maar zonder echt groeipotentieel: je verwerkt de emotie, maar probeert jezelf ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is: "Mijn stem is mooi". Of "Het maakt niet uit of ik stotter, ik heb ook veel andere kwaliteiten, niemand is perfect". Of "Pesten zegt alles over de pestkop, niet over mij. Ik ben er zo overheen".

 

Er is echter een andere manier om met de wond om te gaan: je erkent niet alleen deze pijn uit het verleden, maar zoekt ook de schat erachter.

 

Als je er nog steeds last van hebt, is de kans groot dat er iets in zit dat je aandacht vereist.

 

Als het er nog is, betekent het dat het je leven al op een diepgaande manier heeft beïnvloed.

 

In je pogingen om de 'handicap' te overwinnen, heb je alternatieve manieren gevonden om ermee om te gaan en een aantal vaardigheden ontwikkeld die je anders niet zou hebben ontwikkeld.

 

Misschien heeft je bewust zijn van je stotteren ervoor gezorgd dat je extra aandacht hebt besteed aan wat je zegt, en als gevolg daarvan is je communicatie nu duidelijker en gearticuleerd.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die stotteren zich meer bewust zijn van de fouten die ze maken (niet alleen in spraak), en OOK meer geneigd zijn om hun fouten te corrigeren. Dit maakt hen perfectionisten, wat vooral een grote vaardigheid is in beroepen die een foutloze operatie vereisen, b.v. geneeskunde of techniek.

 

Soms is het verband tussen de wond en het geschenk heel duidelijk: het kind dat stottert, wordt uiteindelijk zanger of communicatiedeskundige.

 

Andere keren is de link minder duidelijk: het kind dat stottert, wordt later een groot luchtvaartingenieur, dankzij hun discipline en aandacht voor detail.

 

- Het geschenk in de wond

 

Het geschenk in de wond is in het begin misschien niet erg duidelijk, maar een “crisis” is een van de beste gelegenheden om bewust te worden van de relatie tussen de wond en het geschenk.

 

Wanneer we een “crisis” ervaren, betekent het helen van de wond niet alleen verlichting van pijn vinden - het betekent in de wond graven totdat we de diepere betekenis erachter vinden.

 

Als er iets aan jezelf is dat je nog steeds dwarszit, is de kans groot dat er een geschenk is om onthuld te worden. Een potentieel dat zich nog moet manifesteren. Die wond is de SLEUTEL tot iets veel groters. Die wond zal je blijven kwellen totdat je de gave erachter herkent.

 

De staat van ons bewustzijn stuurt onze communicatie - niet alleen onze communicatie met andere mensen, maar ook met onszelf.

 

Die stem in je hoofd (die we gedachten noemen), is niets anders dan je innerlijke stem die met je in gesprek is. Het is je intuïtie die je iets probeert te vertellen, die probeert je aandacht te vestigen op iets dat op een dieper niveau moet worden begrepen.

 

Je innerlijke stem leren kennen brengt duidelijkheid. Met naar deze stem te luisteren is het gemakkelijker om de wond te articuleren en te erkennen, en vooral, om je bewust te worden van het geschenk in de wond.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page